Heerlijk; dit is dag 1!

Dit is een belangrijke dag. Vergeet even dat je alle ballen in de lucht moet houden, je deadlines moet halen en dan ook nog voldoende me-time moet organiseren…

Dit is niet zo maar een dag maar namelijk de dag dat je jouw eigen stem de ruimte mag geven die hij of zij nodig heeft om volledig gehoord te worden. En gehoord…vooral, ja, vooral door jou. Dit is een belangrijke dag die je gaat helpen om alle ballen met speels gemak en plezier door de dag heen te jongleren. En nog veel belangrijker, om volledig jezelf te zijn. Een echte aanrader.

Ik “hoor” stemmen 😉

We kennen het bekende geluid van onze eigen stem zoals die wordt gevormd door onze stembanden. Een heel wat minder vertrouwd “geluid” voor de meesten van ons is onze innerlijke stem. Die wordt ook wel onze intuïtie, ons hart of onderbuikgevoel genoemd. Het mooie van deze “stem” is dat die in vele vormen met ons “spreekt”. Soms zien we, soms horen we, soms voelen we en soms weten we. 

Als we die subtielere stem de ruimte geven om onszelf te uiten, gaan we moeiteloos leven. We creëren tijd, energie en betere resultaten omdat we geen tijd en moeite meer verspillen aan twijfelen, wikken en wegen en onzekerheid. We “weten” direct wat we kunnen doen en worden daarmee vele malen effectiever en efficiënter. We gaan namelijk vooral niet meer doen wat er voor onszelf niet (meer) toe doet. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat dit ons veel meer plezier en voldoening geeft. We staan onszelf namelijk toe om gewoon onszelf te zijn! Yes!

Is dat niet ’n beetje not-done?

En dit is niet iets wat we in onze westerse cultuur openlijk doen. Hard werken is de norm, we worden vaak geacht om rationeel te zijn en te kunnen beargumenteren met feiten en logica waarom het “waar is” wat we denken, voelen en vinden. En het is ook zo belangrijk dat anderen het met ons eens zijn. Zo worden we onderwezen, zo gaat het in het publieke debat en in, voor veel van ons, onze opvoeding.

Het interessante is dat de meesten van ons onze innerlijke stem wel kennen maar weinig gebruiken. Als ik, bijvoorbeeld, in mijn vak Persoonlijk Leiderschap aan de universiteit aan de studenten vraag wie er wel eens intuïtief een keuze maakt dan is dat de overgrote meerderheid van de studenten. En meer beta worden deze studenten technische informatica, bouwkunde en electrical engineering niet. En dit geldt net zo goed voor de deelnemers aan onze global leadership development programma’s. Alleen ze doen dit met “kleine” keuzes. De belangrijke keuzes die moet je zeker weten en daar moet je dus goed over nadenken. Intuïtie is dan niet zeker genoeg.

Het mooie aan dit onderbelichte gespreksonderwerp is elke keer dat iedereen het een beetje spannend vindt om toe te geven dat hij intuïtief keuzes maakt, ondanks dat het wel lastig is en er veel sprake is van twijfel. Net alsof dat “not done” is. Maar als de deelnemers dan ervaren dat het heel fijn is om te luisteren naar je innerlijke stem en we delen dan ervaringen dan wordt het steeds normaler en makkelijker, ook voor de “grote” keuzes. En dat geeft rust en ruimte.

Als we onze eigen intuïtie niet meer wegstoppen (bewust of onbewust) omdat we bang zijn om iets stoms of verkeerds te zeggen dan kunnen we onszelf gaan zijn, daar van gaan genieten.

En wie wil dat nu niet?

Maar hoe dan??

Ik hoor je denken…maar….hoe dan? Ik heb vaak zo’n vol hoofd, ik ben zo druk, ik moet zo veel etc, etc. En daar heb je meteen stap 1 te pakken: 

Dit “moeten” en non-stop bezig zijn is de belangrijkste demper op jouw innerlijke informatiestroom. Ons denken dendert vaak maar door, alle ruimte innemend. Dus daarom:

Stap 1: Pauzeer

Bouw door de dag heen momenten van ontspanning en stilte in zodat je kan luisteren. Social media, telefoontjes en continu input van anderen geven afleiding en verstoring. Dus creëer ontspanning en stilte door bijvoorbeeld ’n rondje te lopen in de natuur, een paar minuten te focussen op je in-en uitademing of bewust te genieten van een kopje koffie, muziek, je kinderen, een stukje chocola of iets anders moois of lekkers. En als dit je rennende hoofd tot rust gebracht heeft, wordt je dan eens bewust van wat je zintuigen je subtiel vertellen. Wat voel, hoor of zie je? Geef jezelf eens een paar minuten om die waarneming te laten ontstaan. 

Stap 2: Ontvang

De volgende stap is om niks te verwachten als je dan gaat “luisteren”. Soms duurt het even voordat je wat hoort, voelt of ziet. Andere keren “stort” de informatie zich over je uit. Maar je weet nooit van te voren hoe. Als je dus niks verwacht dan geef je jezelf de ruimte om te ontvangen en kan alles wat je aan informatie op dat moment nodig hebt ontspannen naar je toe komen. Sta jezelf dus toe om met nieuwsgierigheid en “een leeg hoofd” te ontvangen. Onbevangen als een klein, nieuwsgierig kind (die zijn daar sterren in).

Stap 3: Vertrouw jezelf

En dan…twijfel niet! Dat is wellicht nog de moeilijkste stap voor ons rationele brein. Om zichzelf “over te geven” aan zoiets ongrijpbaars. Vaak komen er meteen talloze argumenten, vragen of twijfels over elkaar heen gebuiteld om maar niet te hoeven vertrouwen op ons authentieke maar soms “onverklaarbare” weten. Daar hoef je je niet tegen te verzetten want, toegegeven, dat is in het begin ook ’n beetje spannend. 

En toch…geef jezelf de kans; oefening baart kunst. Het is een kwestie van het avontuur aangaan en in het diepe springen. Als je verliefd bent weet je dat ook en de twijfels doen daar geen afbreuk aan. Leer op jezelf te vertrouwen door je eigen stem een kans te geven om jouw hoofd te laten zien dat die “werkt”.

Geniet!

Eenvoudig? Wellicht zo op het eerste oog niet. Maar ik kan je, als gewezen controleur, zeggen dat ik nog nooit zo moeiteloos heb geleefd sinds ik bovenstaande stappen ben gaan integreren in mijn dagelijkse leven. Ik kan het je van harte aanbevelen. 

Dus heb je behoefte aan minder ballen, de juiste deadlines en voor al meer ontspanning, plezier en me-time als standaard? Doe eens gek , geef jezelf de kans en maak plaats in je leven voor jezelf. 

Ik ben heel benieuwd hoe je dat bevalt! Dus keep me posted en als je vragen hebt laat het me weten!

Geniet er van!

Esther

Scroll naar boven